-
Corto Maltese 4. Celticele
In acest album, Celticele, Hugo Pratt il transporta pe Corto in Europa, in timpul Primului Razboi Mondial, mai precis in anii 1917-1918. De ce a ales tocmai aceasta perioada? Foarte simplu, doar razboiul poate justifica prezenta lui Corto in diferite si indepartate locuri ale Europei, dar si intalnirile cele mai improbabile.
-
Corto Maltese 3. Departe, tot mai departe
Intamplarile lui Corto Maltese nu se adreseaza direct setei de aventura, cum, probabil, fac celelalte benzi desenate. ci, in mod mai subtil si neasteptat, nostalgiei dupa ceea ce, in orice aventura, pare sa fie cautarea originilor, a originarului – a acelui lucru din om de care se leaga intotdeauna inceputurile.
-
Corto Maltese 1. Balada marii sarate
Din chiar primul text in care apare figura lui Corto Maltese, timbrul lui Hugo Pratt este cel al capodoperei. „Balada marii sarate” nu este doar una dintre cele mai enigmatic-melancolice istorii ale seriei ce-l are ca erou pe Corto, ci si poemul pe care Pratt il inchina acestei intinderi de mare si de lacrimi care este Pacificul. Din acest Pacific ciudat, neguros si fara de margini se naste Corto insusi: il descoperim rastignit pe o pluta, ratacind in deriva, ca un semizeu ce-si asteapta ceasul reinvierii.
-
Corto Maltese 2. Sub semnul Capricornului
In cadrul de deschidere al primei nuvele din „Sub semnul Capricornului”, Corto este captivul unei lentori feline. Pentru cel care este capitanul propriei sale nave, nimic nu este inca scris. Ceea ce urmeaza este istoria pe care o descopera pas cu pas.