De ce sa le citim copiilor inca de la nastere

Apropierea de carte si dragostea de lectura sunt procese formatoare si mai dificil de infaptuit la varste mai mari, dar foarte usor accesibile si realizabile atunci cand sunt incepute si perpetuate cu consecventa cu mult timp inaintea anilor de instruire scolara.

Cercetarile neurostiintifice ne demonstreaza ca perioada de start a vietii este critica si mai importanta in procesul dezvoltarii unui copil decat ne putem inchipui. Nu este niciodata prea devreme sa incepem sa le citim copiilor.

La nastere creierul unui copil este dezvoltat doar in proportie de 25%. Din acel moment, de fiecare data cand un bebelus este hranit, dezmierdat, cand i se vorbeste, i se canta sau i se citeste, cand cineva se joaca cu el, acesta primeste stimulii necesari pentru a se dezvolte creierul sau in totalitate. Cu cat este mai stimulat pozitiv prin toate cele cinci simturi, creierul, acest acrobat care invata trucuri fantastice, va reusi sa faca un numar tot mai mare de conexiuni si va deveni tot mai inteligent, creativ si imaginativ atunci cand bebelusul va fi atins varsta de un an.

Tot pana atunci, la varsta de un an, copiii vor fi invatat toate sunetele limbii lor natale (asa se explica de ce noua, adultilor, ne vine foarte greu sa vorbim o limba straina cu accent perfect, chiar daca o stapanim). Iar, cum a invata sa citim este similar cu a invata o limba straina, este nevoie sa punem inca din primul an de viata al bebelusului bazele limbii natale a cartilor, pentru a-l proteja de analfabetism sau de lipsa de intelegere a continuturilor verbale si vizuale, asa cum il protejam de boala, cum il hranim sanatos, cum ne jucam cu el.

Doctorul Anthony DeCasper, psiholog in cadrul Universitatii North Carolina, a efectuat experimente pe mame aflate in al treilea trimestru de sarcina, experimente care au dovedit faptul ca unui copil ii devin familiare anumite sunete inca din perioada intrauterina si le asociaza cu confortul si cu sentimentul de siguranta. Aceste cercetari nu numai ca ne incurajeaza sa le citim copiilor inca de cand sunt in burtica mamei, ci ne lasa si loc sa ne imaginam cat de mult poate evolua un copil atunci cand i se citeste de la nastere, cand poate simti cartea, cand intelege cuvintele, cand vede imaginile si dezvolta o relatie de afectiune cu cel care ii citeste.

Ce reprezinta cititul pentru un bebelus?

 1. Moment pretios de conectare
  A-i citi o carte unui bebelus presupune interactiune unu la unu care poate fi transformata cu adevarat intr-un moment special. Expunerea copilului la sunetul vocii parintilor sau bunicilor il face pe cel mic sa se simta in siguranta. Un studiu recent publicat in Jurnalul de Pediatrie si Dezvoltare Comportamentala a concluzionat ca lectura ii ajuta si pe parinti sa simta in acele momente aceleasi sentimente de intimidate pe care le-au trait in primele zile dupa nasterea copilului.
 2. Pregatirea pentru cititul independent
  In primele patru luni de viata nou-nascutul nu intelege ceea ce i se vorbeste, insa citirea inca de atunci a unor texte rimate si/sau ritmate il va ajuta. In timp ce nou-nascutul nu intelege ceea ce i se spune, el incepe sa recepteze sunetele care sunt ecoul batailor ritmice ale inimii mamei, percepe tonurile si inflexiunile vocii mamei si apoi ale tatalui. Cercetarile sustin ca, cu cat un copil este expus mai multor cuvinte, cu atat este mai pregatit sa inceapa sa citeasca pe cont propriu.
 3. Sporeste capacitatea creierului
  Studiile au determinat ca acei copii carora li s-a citit de cand erau bebelusi au un vocabular mai bogat, precum si abilitati matematice mai avansate. Exista o legatura directa intre numarul de cuvinte la care este expus zilnic un copil si abilitatile sale lingvistice. Bebelusii ai caror parinti le-au vorbit, au obtinut rezultate mai bune la testele standard atunci cand au ajuns la varsta de trei ani decat copiii ai caror parinti nu erau atat de verbali.
 4. Ofera un raspuns
  Nou nascutul caruia i se citeste, dupa o vreme, va raspunde ritmului vocii oferind semnale cu manutele si cu piciorusele. Cititul ii ajuta pe bebelusi sa vada, sa inteleaga si sa auda ceea ce este in jurul lor, sa interactioneze cu mediul.
 5. Introduce notiuni de inteligenta emotionala
  Cuvantul rostit induce celui mic ideea ca cuvintele au inteles, iar anumite sunete semnifica anumite lucruri. Bebelusul expus emotiilor si trairilor prin diversele sunete ale limbajului, prin tonalitatea vocii folosite pentru crearea caracterului unui personaj sau prin descrieri calme traieste alt tip de sentimente decat atunci cand asculta muzica sau este expus unui ecran.

Vezi articol integral aici: www.signatura.ro/nemo-enim-ipsam-voluptaem-6/?fbclid=IwAR38A8wiVT-SXjPuioB3iNMyDvna519MN99yPcJ8aJv_mN3dKqHB-l78ynA

Dar poate cel mai important motiv pentru a-i citi bebelusului este acela de a face o legatura intre iubirea pe care parintele i-o poarta si carte. Atunci cand bebelusului i se citeste cu bucurie in timp ce este tinut in brate, atins, imbratisat si dezmierdat, copilul se simte iubit si asociaza cartea cu fericirea.

Articol realizat de Bianca Mereuta

Bibliografie:

 1. Adrienne Gear, Reading Power, Editura Pembroke Publishers, Ontario Canada 2015, pp 43-46
 2. Kathleen Campana, J. Elizabeth Mills, Saroj Nadkarni Gothing, Supercharged Storytimes, Ala editions, Chicago 2016, pp. 5
 3. Mem Fox, Reading Magic, A Harvest Original Hargourt ING, Orlando, pp 13 – 24
 4. Jim Trelease, The Readaloud Handbook, Penguin Books 2013, pp. 23-47

Resurse electronice:

 1. journals.lww.com/…/Reading_Aloud_to_Newborns.11.aspx
 2. www.aappublications.org/…/…/04/25/aapnews.20150425-4…

Comentarii (0)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Required fields are marked *