Cum imprietenim copiii cu lectura
Un studiu realizat de catre Academia Americana de Pediatrie din 2014, arata ca beneficiile cititului pentru copii si adolescenti se manifesta inca de la varste foarte fragede, daca parintii isi fac timp sa le citeasca povesti cu voce tare. Studiul releva, prin argumente concludente, faptul ca cititul are un efect pozitiv major asupra dezvoltarii cerebrale a copilului.
De asemenea, pe langa functiile cognitive se dezvolta si cele emotionale. Copiii carora parintii le citesc povesti cu voce tare dezvolta relatii afective mai solide cu acestia. Mai tarziu, acesti copii vor avea rezultate scolare mai bune deoarece isi vor fi dezvoltat vocabularul, avand astfel o libertate mai mare de exprimare.
In continuare, copiii care au descoperit de mici cartile, vor deveni adolescenti mai constienti de ceea ce vor sa devina, sunt inclinati spre a-si stabili obiective realiste pe care sa se straduiasca sa le atinga.
Cartile nu ii fac pe copii si pe adolescenti doar mai destepti, in plus ii determina sa dezvolte empatie fata de cei din jur. Un gen recomandat este fictiunea, respectiv povestile, care, spre deosebire de cartile de non-fictiune, ii ajuta pe tinerii cititori sa-si inteleaga mai bine emotiile proprii si emotiile celor din jur.
Aceste functii se dezvolta deoarece povestile transpun copilul in firul lor epic, determinandu-l astfel sa dezvolte empatie fata de personaje, precum si relatii emotionale cu acestea, lucruri care se transpun, apoi, in abilitati si competente utile in lumea reala. Acest fapt este demonstrat intr-un studiu mai amplu al Universitatii Emory din Atlanta, Statele Unite.
Stiind toate aceste beneficii ale cititului, cum ii imprietenim pe copii cu lectura intr-o lume tehnologizata? Iata cateva sfaturi:
- Creeaza un ritual de lectura impreuna cu copilul tau. Poate fi in fiecare seara inainte de culcare si poate deveni un mijloc de comunicare si de reflectare la final de zi.
- Urmareste pasiunile copilului. Orice copil va aprecia o carte in care se regaseste, o carte in care se reflecta pasiunile sale. Atunci cand alegi o carte pentru copilul tau, porneste de la interesele si pasiunile sale.
- Invita-ti copilul sa va ajute sa dati paginile cartii si incercati sa nu intrerupeti firul povestii cu intrebari sau comentarii, mai ales daca cititi o carte pentru prima data.
- Discuta despre cartile citite. Cand discuti despre ce ai invatat din cartea respectiva, ii ajuti sa inteleaga ce-au citit si sa puna intr-un context real aceste lucruri, nu doar sa parcurga un text. Discutiile pe marginea textului si aducerea cartii in realitate ii ajuta si intareste relatia parinte-copil si a lui cu viata insasi.
- Vizitati impreuna biblioteca si librariile! Lasati-l sa rasfoiasca cartile si sa isi aleaga cartea preferata. Copilul se va simti important si faptul ca este lasat sa faca alegeri il va ajuta la cresterea stimei de sine.
- Ofera-i modelul tau si citeste zilnic cateva pagini. Copiii isi imita parintii in toate. Le place sa se imbrace ca parintii, sa faca ce fac acestia. De aceea, este important pentru un copil sa isi vada parintele cu o carte in mana.
- Participa la cercuri unde se fac lecturi la prima vedere deoarece in acest caz cititul se asociaza cu interactiunea dintre ascultatori. Aici copiii pot vedea prieteni de-ai lor bucurandu-se de lectura si poate fi locul in care cei mici descopera ce gen de carti li se potrivesc.
- Impacheteaza frumos o carte si ofera-i-o de ziua lui sau de Craciun. Fa din asta un obicei: o carte surpriza sa il astepte la fiecare eveniment din viata sa. Curand, va deveni curios sa vada ce carte i-ai pregatit.
- Amenajeaza un colt de lectura. Daca spatiul iti permite, organizeaza un colt special, care sa invite la lectura! Un loc unde copilul sa se simta confortabil, sa aiba la indemana cartile si unde sa se refugieze pentru a se bucura de lumea fanteziei.
Este important ca cel mic sa intalneasca o varietate de personaje din carti, care provin din diferite tari, care pot avea pielea mai inchisa sau mai deschisa, care vorbesc limbi diferite sau care folosesc cuvinte diferite si care se imbraca in haine diferite.
Alege carti pentru copilul tau care promoveaza valori pozitive, cum ar fi bunatatea, vitejia, perseverenta si discuta despre modul in care oamenii reali arata aceste trasaturi. Curiozitatea, mentalitatea deschisa si determinarea sunt doar cateva dintre valorile care pot fi alimentate prin expunerea la povesti.
Asadar, cititi cu ei in fiecare zi, macar o data pe zi. Povestiti impreuna despre ce tocmai ati citit, pastrati conectarea, magia povestii, inventati un alt final sau un alt inceput, luati carti cu voi peste tot, in vacante si in parc, apoi lasati-i pe ei sa citeasca singuri carti potrivite varstei, mergeti la biblioteca sau in librarii, oferiti-le carti drept cadou, cititi si voi orice va place.
Sursele articolului:
Comentarii (0)